Elektronik och enarmade banditer

Idag finns det väldigt många olika sorters spel som man kan testa. Det finns exemplevis videospel, olika dataspel, spel på mobiltelefonen, spelautomater, slottspel, flipperspel med mera. Urvalet är enormt för den spelglada individen, man kan välja och vraka bland en rad olika sorter. Alla dessa olika spel har så klart en viss teknik bakom. Elektroniken bakom samtliga spelvariationer ser olika ut och är olika komplexa.

Las_Vegas_slot_machinesEtt populärt sätt att vinna pengar på är att satsa på slotmaskiner (kallades förr för enarmade banditer) där det finns en speciell elektronik bakom själva spelet. Även om man spelar olika sorters spel, det kan vara ett spel som handlar om framtiden, om drakar, om djur eller varför inte ett speciellt tema från en film? Oavsett vilket tema som spelet vid en slotmaskin handlar om så finns det en specifik elektronik bakom spelet, som får det hela att fungera korrekt.

Om man aldrig spelat på en enarmad bandit innan bör man känna till att man kan dra I en spak som befinner sig på ena sidan av maskinen. När man drar i denna spak sätts tre olika hjul i rullning för att börja snurra, vilket i sin tur stannar efter ett tag och skapar en specifik kombination av symboler. Denna kombination av symboler kan antingen leda till vinst eller förlust.

Förr fanns endast några få kombinationer via dessa hjul, medan man idag har utvecklat tekniken så pass mycket att man idag kan skapa flera tusentals kombinationer och olika spelrader. Det finns vissa maskiner som fortfarande har tre olika hjul, men det finns även slotmaskiner med 5 olika hjul. Vidare finns det även vad man kallar för multiliners eller oneliners, vilket refererar till om man får fram en eller flera rader. Rent tekniskt finns det tre olika sorters maskiner; mekaniska, elektromekaniska eller elektroniska maskiner men idag är den en imponerande syn i spelet, vad du än spelar.