Air Hockey

Ett air-hockey-bord liknar till utseende ett biljardbord när det ses från avstånd, emellertid är dock spelytan mycket annorlunda. Air-hockey-bord är byggda med en extremt jämn yta perforerad med tusentals små lufthål. Under bordet är en fläkt monterad som blåser uppåt in i håligheten under bordet och slutligen tvingar strålar av luft att rusa upp genom de små hålen. Luftstrålarna skapar en luftkudde under pucken som gör det möjligt att få den att flyta över spelytan. Det är denna minskning i friktion som gör att en air-hockey-puck kan nå så höga hastigheter. Spelare står i vardera änden av bordet med sina ”pushers” och slår mot den platta skiva som kallas puck i syfte att få pucken att gå in i motståndarnas mål.

Airhockey för hemabruk & arkadhallar

8405484272_d8f6af1f46_bSom med de flesta bordsspel är det ganska stor skillnad på byggkraven i hembaserade modeller i jämförelse med arkad eller kommersiella standardmaskiner. De kommersiella versionerna är oftast byggda i solida skikt av trä men nyligen började de även tillverkas med en spelyta i rostfritt stål. Kantskenorna är tillverkade av massivt stål och alla poäng -och displayenheter är i allmänhet inbyggda i en stålbåge som går över bordet. För att generera det nödvändiga luftflödet i bordet används kraftfulla centrifugalfläktar och de använder också ett system med solenoider eller servon för att låsa puckarna på plats i slutet av ett spel.

Air-hockey-bord för hemmabruk behöver mindre av den tunga struktur som krävs för maskiner som är öppna för allmänheten. Av denna anledning är de flesta hemmabord byggda med en kaross av träfiberskivor och en perforerad plastyta. Några av dessa hemmamodeller använder fortfarande radialfläktar för att skapa en stark luftström medan andra använder en stor platt fläkt. Många bord har också ett elektroniskt poängsystem komplett med målsensorer och skärmar monterade vid sidan av eller över bordet.

Air-hockey-bord drivs vanligen av 220-240 V.