Den mekaniska tjuren

En mekanisk tjur, även känd som en rodeotjur, är en maskin som återskapar känslan av ridning på en riktig tjur. Vanligtvis drivs den av en elmotor med variabel hastighet. Vadderat golv installeras ofta runt utrustningen för att minska risken för skador på de som kastas av.

Hur fungerar en mekanisk tjur?

080229-F-5588D-064En elektrisk motor är en elektrisk maskin som omvandlar elektrisk energi till mekanisk energi. De flesta elektriska motorer fungerar genom växelverkan mellan en elmotors magnetfält och elektriska ledningar för att generera kraft i motorn. Elektriska motorer används för att producera linjär eller roterande kraft (vridmoment) och bör särskiljas från anordningar såsom magnetiska solenoider och högtalare som omvandlar elektricitet till rörelse men inte genererar användbara mekaniska krafter.

Justerbar hastighetsdrivning eller variabel hastighetsdrivning beskriver utrustning som används för att styra hastigheten av maskiner såsom till exempel motorn i den mekaniska tjuren. Där hastigheterna kan väljas från flera olika förinställda intervall kallas de vanligtvis drivsystem med justerbar hastighet och om utgångshastigheten kan ändras steglöst kallas de istället styrsystem med variabel hastighet. Drivsystem kan vara rent mekaniska (benämnda variatorer), elektromekaniska, hydrauliska eller elektroniska.

En ”snabbstoppsmotor” ger operatören möjlighet att på ett säkert sätt styra ritten och garantera säkerheten för föraren. Denna funktion gör att operatören kan stoppa tjuren innan en ryttare kastas av. Den utbildade operatören sitter vid styrkontrollen och reglerar enhetens ”Bock-och-Snurr”-hastighet samt snurriktningen. Maskinen har möjligheten att börja mycket långsamt och hastigheten kan ökas med ryttarens förmåga.

Före utvecklingen av den mekanisk tjuren fanns en enklare anordning som skapades genom att fästa rep till ändarna av en stor tunna från fyra punkter, ofta till höga stolpar eller takstolarna i en lada. En sadel placerades ovanpå och sedan skulle en ryttare grensla tunnan. Två till fyra andra människor skulle flytta tunnan genom att dra i repen för att efterlikna rörelsen av ett djur. Denna metod används fortfarande också som ett mindre dyrt alternativ för träning och underhållning.