Elektronik och bowling

Vad är bowling?

bowling-658386_960_720Vad man brukar syfta på med “bowling” skiljer sig åt baserat på olika geografiska regioner. Det som i Sverige brukar kallas för “bowling”, bowling med tio käglor, är den vanligaste definitionen i USA och Kanada, medan begreppet “bowling” i Storbritannien mer syftar på “bowls” eller “lawn bowls”, en precisionssport som påminner mer om boule än den bowling vi svenskar är vana vid.

Bowlingens regler

Bowling, eller “ten-pin bowling” spelas på en bana med tio käglor som ska slås ner genom att man stående bakom en gränslinje rullar ett klot mot dem.

Varje match består av en serie på mellan tio och tolv uppställningar, där man har två försök på sig att slå ner samtliga käglor. Slår man ner samtliga käglor på första försöket slår man en “strike” och slår man ner samtliga käglor på andra försöket slår man en “spärr”. Om man överträder gränslinjen eller slår ner klotet i “bomrännorna” vid sidan av banan räknas slaget som noll poäng.

Det maximala resultatet man kan uppnå på en serie är 300 poäng, vilket Albert Nummelin lyckades med som första svensk år 1928.

Elektroniken bakom bowling

Miljontals människor världen över spelar bowling och de flesta vet vad sporten innebär och hur den går till. Man kastar helt enkelt ett klot mot käglor och det gäller att få ner så många som möjligt, helst alla. Vad färre vet är hur tekniken bakom en bowlingbana fungerar. Vad händer exempelvis egentligen med klotet efter att det har försvunnit ner bakom käglorna? Och hur fungerar det med käglorna?

Bowling-lane-bumpersFörr i tiden var det personal på bowlingbanan som för hand ställde tillbaka käglorna efter varje omgång; det var ofta ungdomar som jobbade extra. Att utföra det arbetet för hand tog dock alldeles för lång tid och rastlöshet uppstod bland de spelande, dessutom var det farligt. Sedan cirka 50 år tillbaka sköts käglorna istället av en robot. Det finns många fördelar med denna robot: den drar lite energi, är billig i drift och utför jobbet snabbt och effektivt.

Framför käglorna finns det en sensor som läser av när klotet passerar, käglorna som fortfarande står upp lyfts upp och resterande klot dras ner bakom banan. Därefter registreras hur många käglor som återstår med hjälp av en kamera och data skickas och registreras därefter av poängtavlan. Efter att bowlingrundan är avklarad separeras kloten från käglorna i en maskin och käglorna lyfts till “armarna” genom en roterande maskin. Därefter släpps varje kägla ner i en behållare som känner av tyngden från varje kägla, då roterar den och ordnar plats för nästa kägla tills att behållaren är full. Behållaren är formad efter käglornas uppställning och ställer sedan ner käglorna igen på exakt samma plats, gång efter gång.

Vad gäller klotet så hissas det upp i en sorts hiss och släpps sedan ner i en ränna under bowlingbanan. Därefter rullar klotet hela vägen med hjälp av gravitationen fram till spelarna igen där den hissas upp genom en hjulkonstruktion.

Vart kan man spela bowling?

Man finner nog en bowlingbana i de flesta länder och städer då denna sport är väldigt populär i sociala sammanhang eller som en plats att ta sin dejt till. De flesta bowlinghallar erbjuder inte bara bowling utan brukar också ha ett utbud av andra spel som pinball och liknande där man kan tävla mot varandra. Oftast finns det även en restaurant eller en bar. Beroende på vilken bowlinghall du väljer att spela på så kan maten variera från allt till enklare barmat till finare käk.
Är du intresserad av att åka till en bowlinghall så finns det gott om sådana att välja bland i Sverige. Just nu finns det hela 252 bowlinghallar registrerade som öppna för besökare. Den populäraste årstiden för bowling är under vinterhalvåret då många väljer att stanna inomhus på grund av kylan. Då kan bowling vara ett uppiggande spel i den annars så grå vardagen. Man kan vara många som spelar, det är roligt, man rör på sig samtidigt som man har kul med sina vänner.
Det hör heller inte till ovanligheten att många väljer att fira sin födelsedag i en bowlinghall. På många ställen kan man boka speciella födelsedagspaket att bjuda in sina nära och kära till. Då ingår det oftast mat, dryck och spel i paketet, och kanske även en smaskig tårta.